Парите за проекта за софийското метро в Плана за възстановяване

...
 Парите за проекта за софийското метро в Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Aтанас Пеканов: Служебният кабинет не е намалявал парите за метротo, това го направи правителството на Кирил Петков

 

Парите за плана за софийското метро в Плана за възобновяване и резистентност не са били намалявани от служебния кабинет на Стефан Янев.

Това написа в профила си във фейсбук някогашният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Темата за финансирането на плана за столичното метро се отвори след спор сред кандидат-кметовете за София на ПП-ДБ и ГЕРБ Васил Терзиев и Антон Хекимян. Хекимян твърдеше, че държавното управление на Кирил Петков е отрязало парите за метро до Слатина в проекта, а Терзиев – че това е направено от служебното държавно управление. Спорът провокира трус в сглобката откакто финансовото министерство публично удостовери думите на Терзиев, а ГЕРБ дадоха отговор с остра позиция, че той лъже.

„ Крайното ми решение във версията на Плана за възобновяване, която персонално внесох в Европейска комисия преди тъкмо 2 години, беше да се запазят изцяло средствата за метрото от 360 милиона евро. Това не е въпрос на интерпретация, спор или размисъл – това е ясно документиран факт, защото го има оповестено черно на бяло като решение на Министерски съвет за „ моята “ версия на ПВУ, взето при премиера Стефан Янев, подписано и от тогавашния министър в служебния кабинет Николай Денков. Документът е изпратен публично на Европейска комисия и към момента стои на страницата на Nextgeneration.bg. “, показва някогашният вицепремиер.

Пеканов акцентира, че решението, за което е бил подложен на критика от медии, че не е понижил парите, се оказало вярно, защото метрото бил най-добре справящият се план все още по ПВУ.

„ Парите по-късно бяха понижени по време на кабинета Петков, което също е видно и ясно. МФ разгласява подправена информация по тази тематика, след което изтри информацията от уеб страницата си “, добавя още Пеканов.

„ Надявам се в политиката да се спори повече за хрумвания и тълкования на разнообразни проблеми пред нас, а не да заменяме необоримите документирани обстоятелства “, показва още той.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР